«Παιχνίδια» με το «νέο» Λύκειο
Ανεξάρτητα απ' τα «παιχνίδια» δημοσιεύσεων και «διαψεύσεων» για το «νέο» Λύκειο, η κατεύθυνση των αλλαγών είναι δηλωμένη. Θα είναι κομμάτι του σχολείου της «αγοράς», η γενική μόρφωση θα σταματά από πιο νωρίς και θα ενταθούν οι ταξικοί φραγμοί
«Δεύτερος γύρος» δημοσιευμάτων για αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το «νέο» Λύκειο έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Το υπουργείο Παιδείας - πάλι - απαντάει με ανακοίνωση για «"ρεπορτάζ" και πρωτοσέλιδα του Τύπου, που δεν απηχούν την πραγματικότητα» και υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα «τεθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σε δημόσια διαβούλευση». Ανεξάρτητα, πάντως, απ' το «παιχνίδι» ...διαψεύσεων της κυβέρνησης, το σίγουρο είναι πως η κεντρική κατεύθυνση για το «νέο» Λύκειο είναι πολύ συγκεκριμένη. Εντάσσεται απόλυτα στο σχολείο της «αγοράς», που έχει, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιείται, αλλά και στο σχέδιο για τη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση έχει ανοίξει απ' το καλοκαίρι τη «συζήτηση» με τις πρώτες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, οι οποίες - σε συνδυασμό και με τα σχέδια που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον Τύπο - οδηγούν σε ένα «νέο» Λύκειο με περισσότερα ταξικά φίλτρα και στέρηση της γενικής μόρφωσης. Θα υπάρχουν πολλά μαθήματα επιλογής, με αποτέλεσμα η γενική μόρφωση να σταματά ακόμα πιο νωρίς (η υπουργός Παιδείας, τον Ιούνη, είχε μιλήσει για «λιγότερα υποχρεωτικά και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα, κυρίως στην Β' και Γ' Λυκείου»). Επιπλέον, υπάρχει ο γενικός σχεδιασμός για σχολεία πολλών ταχυτήτων (σε όλη την εκπαίδευση), που θα διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών με κριτήρια ...αγοράς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι μαθητές που θα περνάνε στα πανεπιστήμια - όποιο και αν είναι το σύστημα εισαγωγής - θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα ταξικό φραγμό μετά το πρώτο έτος. Σύμφωνα με το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα εισάγονται σε Σχολή και στο δεύτερο έτος θα «επιλέγουν» τμήμα. Συνεπώς, μετά το πρώτο έτος «θεσμοθετείται» ένα ακόμα «ξεκαθάρισμα» και ένας ακόμα κύκλος φροντιστηρίων.