ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ : Θέλουν να περάσουν «στη ζούλα» τις συγχωνεύσεις
Νίκος Σοφιανός: Γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι να κάνουν υπόθεσή τους τη μόρφωση των παιδιών
Εισηγούμενος το θέμα, ο Ν. Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, τόνισε ότι στόχος των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση είναι το σχολείο που συγκεντρώνει πελάτες, το σχολείο που θα λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, Την ίδια ώρα - υπογράμμισε - επιδιώκεται η διαφοροποίηση του περιεχομένου εκπαίδευσης ανάλογα με τον τόπο διαμονής κάθε μαθητή. Συμπλήρωσε ότι σύντομα οι δήμοι δε θα έχουν ευθύνη μόνο για τις υποδομές αλλά και για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Στηλίτευσε δε την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, αλλά και την ύπαρξη εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων. Αναφερόμενος ειδικά στο Δήμο της Αθήνας ο Ν. Σοφιανός εστίασε στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων 60 σχολικών μονάδων. Κλείνοντας κάλεσε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους.
Τη συγχώνευση σχολείων της πρωτεύουσας και την κατάργηση οργανικών θέσεων επιβεβαίωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ν. Παπαχελά, όπως επιβεβαίωσε και το διάλογο στον οποίο βρίσκεται η δημοτική αρχή με το υπουργείο Παιδείας. Το τελευταίο ήδη έχει καταθέσει προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων στην Αθήνα. Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή των προτάσεων των διευθυντών των σχολείων, δηλώνοντας σύμφωνη με το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου.
Το λόγο πήρε ακολούθως ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα σοβαρά κενά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Αθήνας, την ακαταλληλότητα των κτιρίων, τη στέρηση της προσχολικής αγωγής για πολλά παιδιά (πάνω από 3.000) που φέτος δεν έγιναν δεκτά. «Χρειάζονται πάνω από 150 νέα νηπιαγωγεία για να καλυφθούν οι ανάγκες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος κατέθεσε το αίτημα να μη γίνει καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολείων, να γίνουν νέα σχολεία από το κράτος και όχι μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να αυξηθούν στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού οι δαπάνες για την παιδεία και να μείνουν έξω από τα σχολεία οι χορηγοί.