Η μετακίνηση θα πέσει στις πλάτες των γονιών!
Συζήτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων έγινε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Την μπάλα στην κερκίδα προσπαθεί να πετάξει η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) την περασμένη Τρίτη, κατά πλειοψηφία οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφάσισαν πως η Περιφέρεια θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες, αποφεύγοντας να πάρουν θέση υπέρ ή κατά των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων. Την απόφαση αυτή καταψήφισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην πολιτική των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων.
Δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση έκαναν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από τα υπό κατάργηση σχολεία του Εβρου (Λύκειο Μεταξάδων, Γυμνάσια Πέπλου, Ριζίων, Λαβάρων) και εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Β. Εβρου και Ροδόπης. Απαίτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εναντιωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και στις προτάσεις των τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις των Διευθύνσεων των άλλων νομών της Περιφέρειας ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, αν και έχουν κατατεθεί. Μάλιστα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, που είχε κληθεί να μιλήσει για την πολιτική των συγχωνεύσεων, αρνήθηκε να παρουσιάσει την πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο για το ποια σχολεία θα συγχωνευθούν και θα καταργηθούν, παρά το γεγονός ότι αυτό του ζητήθηκε επίμονα από τον σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστο Τρέλλη και συμβούλους άλλων παρατάξεων.
Ο Χρ. Τρέλλης, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «αυτή είναι μια εξαιρετικά αντιδραστική αλλαγή, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του λαού. Ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα πως δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας». Πρόσθεσε ακόμη: «Ειδικά, το επιχείρημα της κυβέρνησης πως καταργεί διθέσια και τριθέσια σχολεία δήθεν για παιδαγωγικούς λόγους αποτελεί πρόκληση. Στα υπό κατάργηση μικρά σχολεία η μετακίνηση των μαθητών θα επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια. Θα αυξηθεί η μαθητική διαρροή σε μια περιοχή που είχε ήδη τα πρωτεία. Ηδη στην Ξάνθη γονείς πλήρωναν καθημερινά 6 ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών από τα ορεινά χωριά».