Το «θεσμοθετημένο» καθεστώς της εκμετάλλευσης. Η πρακτική άσκηση αποτελεί επίσημο μέσο εκμετάλλευσης των φοιτητών και των σπουδαστών από τις επιχειρήσεις
Οι εταιρείες που προσλαμβάνουν λαμβάνουν και τη σχετική επιδότηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα ιδρύματα διαφημίζουν την «πραμάτεια» τους: «Πρακτική Ασκηση φοιτητών. "Γενική πρόβα" πριν την ένταξη στην παραγωγή, αλλά και φθηνή λύση για τις επιχειρήσεις», έγραφε πριν λίγα χρόνια το φυλλάδιο ενός ΤΕΙ που ενημέρωνε ότι η μισή αποζημίωση του ασκούμενου φοιτητή επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ και «έτσι οι επιχειρηματίες ιδιώτες και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν στον ασκούμενο φοιτητή μόνο 180 ευρώ το μήνα»!
Ολα τα παραπάνω όχι δεν προβλέπεται να σταματήσουν να ισχύουν, αλλά θα ενισχυθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΕ. Στη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» απαιτείται οι σπουδαστές και οι φοιτητές να προετοιμάζονται για το μέλλον τους και μέσω της πρακτικής άσκησης, ώστε να γνωρίζουν πώς θα γίνουν «κινητικοί» εργαζόμενοι, πού θα ζητιανεύουν συμβάσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ επιδιώκει «κινητικότητα» στους νέους σπουδαστές και εργαζόμενους, μέσω της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τις σχετικές πρωτοβουλίες, με τίτλο «"Νεολαία σε κίνηση", για την ενίσχυση των επιδόσεων των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη διευκόλυνση των νέων στην αγορά εργασίας». Τονίζεται, μάλιστα, ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο από τα κράτη - μέλη και τους «κοινωνικούς εταίρους», που θα προωθεί «την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας μέσω μαθητείας, περιόδων άσκησης ή άλλης εργασιακής εμπειρίας».
Στην Ελλάδα, ήδη, έγινε πράξη η κατεύθυνση αυτή. Υπενθυμίζουμε πως το ΤΕΙ Σερρών είχε υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια και έδινε βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης σε Ουκρανούς φοιτητές, για δουλειά σε μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης. Οι φοιτητές «εισέπρατταν» μεροκάματο 16 ευρώ, πλήρωναν ιδιωτική ασφάλιση. Επιπλέον, αν δεν συμπεριφέρονταν σύμφωνα με τους «κανόνες της επιχείρησης», ο εργοδότης μπορούσε να τους απολύσει χωρίς κανένα πρόβλημα.