Αποχώρηση των Δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ. από τα ερευνητικά κέντρα των ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ

09/10/2014 - 15:45

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΑΠΟ

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ, ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΠΕΜ) ΤΗΣ ΔΟΕ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΚΕΜΕΤΕ) ΤΗΣ ΟΛΜΕ

1. Το Κοινωνικό Πολύκεντρο, ως ερευνητικό κέντρο, από την ίδρυσή του, τυπικά έχει σαν κύριο στόχο την τεκμηρίωση των θέσεων του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και ιδιαίτερα της ΑΔΕΔΥ.

Στην πορεία και σταδιακά, το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ άλλαξε, έχασε αυτό το χαρακτήρα και εξελίχθηκε σε κοινωνικό εταίρο και σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Δημόσιου Τομέα και του αστικού κράτους, μια αναμόρφωση που έχει σαφώς αντιδραστικό χαρακτήρα, γίνεται σε βάρος των Δημοσίων Υπαλλήλων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. 

Το Κοινωνικό Πολύκεντρο, σε όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει στο Δημόσιο, αποτελεί το συνομιλητή της κυβέρνησης και σαφώς αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Αυτό όμως που ξεπέρασε κάθε όριο είναι η συμβολή του Πολύκεντρου στην προώθηση της αξιολόγησης, που ανάμεσα στα άλλα, έχει σαν αποτέλεσμα και χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Μόλις πρόσφατα, μαζί με το Διαβαλκανικό Κέντρο, πραγματοποίησε «επιμορφωτική» ημερίδα σε συνδικαλιστικά στελέχη για την αναγκαιότητα και την προώθηση της αξιολόγησης (δομών υπηρεσιών, εργαζομένων). Διοργανώνει σεμινάρια δίνοντας βεβαιώσεις συμμετοχής και τίτλους πιστοποίησης, που μπορεί κάποιος να βάλει στο φάκελο της αυτοαξιολόγησής του! Επίσης, βεβαιώσεις συμμετοχής στις ημερίδες και τα σεμινάρια που διοργανώνουν δίνουν και το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ και το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ. Τις βεβαιώσεις αυτές αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα στελέχη της εκπαίδευσης (π.χ. σχολικοί σύμβουλοι) για να κερδίσουν πόντους στην αξιολόγηση και στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Πολύκεντρο, ΙΠΕΜ και ΚΕΜΕΤΕ μπαίνουν μπροστά για να περάσει η αξιολόγηση και από το παράθυρο και από την πόρτα.

Ως εκ τούτου και μετά από αυτές τις εξελίξεις κρίνουμε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα Διοικητικά Συμβούλια του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, του ΙΠΕΜ της ΔΟΕ και του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

 

2. Αναλυτικότερα ενημερώνουμε τους συναδέλφους

Στην ίδια κατεύθυνση με το Πολύκεντρο και με ιδιαίτερη συμβολή στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις κινήθηκαν και το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ και το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ. Πολλές από τις θέσεις που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Παιδείας διαμορφώθηκαν από αυτά τα ινστιτούτα, διατυπώθηκαν σε μελέτες τους και σε εκπαιδευτικά συνέδρια. Η Υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει: «ευχαριστώ τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. Δεν σας κρύβω ότι πολλές από τις θέσεις που διαμορφώσαμε ως κυβέρνηση τις πήρα από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ».

Υπάρχει πλήθος αποδείξεων γι’ αυτό.

Το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ πρωτοστάτησε στον εξωραϊσμό των 800 ολοήμερων σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, δηλαδή στην προώθηση του νέου σχολείου. Πρωτοστάτησε στον εξωραϊσμό και την αποδοχή των νέων σχολικών βιβλίων και του αντιδραστικού περιεχόμενου που έχουν, την ίδια ώρα που χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί τα είχαν απορρίψει.

Το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ έχει προχωρήσει  σε επεξεργασίες που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, όπως ο νόμος Διαμαντοπούλου για το νέο σχολείο (ν.3848/2010), οι αντιδραστικές αλλαγές στην τεχνικοεπαγγλματική εκπαίδευση (νόμος ίδρυσης των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ), η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

 

3. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, τα έσοδα του Κοινωνικού Πολύκεντρου και του ΙΠΕΜ της ΔΟΕ προέρχονταν αποκλειστικά από την ΑΔΕΔΥ και τη ΔΟΕ.  Σήμερα, το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ αποτελούν καλά οργανωμένους και στελεχωμένους φορείς που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση, με πρόσχημα την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων (π.χ. προγράμματα Δια Βίου Μάθησης). Το Κοινωνικό Πολύκεντρο υπογράφει για το λόγο αυτό σύμβαση επιχορήγησης και με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ υλοποιεί αυτή την περίοδο προγράμματα επιμόρφωσης ύψους 2 εκ. ευρώ!!!

Μιλάμε δηλαδή για πακτωλό χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πακτωλός χρημάτων για την ενσωμάτωση συνδικαλιστών και του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

4. Ταυτόχρονα, με εντολή του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ υλοποιεί, με την στήριξη όλων των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΤΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ), προγράμματα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE), που έχουν σαν στόχο την προώθηση της στρατηγικής της Ε.Ε., όπως π.χ. πρόγραμμα για την προώθηση της αξιολόγησης. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Ας αναρωτηθεί κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος: αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, αν το Κοινωνικό Πολύκεντρο και το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ συνέβαλλαν με τις θέσεις τους και τις μελέτες τους στο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική, θα τους έδινε χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αν το ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ αντιπάλευε με συνέπεια την πολιτική της Ε.Ε. θα υλοποιούσε προγράμματα της ETUCE, που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και από την Ευρωπαϊκή Ένωση των Εργοδοτών στην Εκπαίδευση (EFEE);

 

5. Όλα αυτά τα χρόνια ως και σήμερα οι εκπρόσωποί μας στα Διοικητικά Συμβούλια συγκρούονταν, διαφωνούσαν, κατάγγελλαν τα προγράμματα και το γενικότερο ρόλο των Ινστιτούτων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν έχουν συμφωνήσει σε κανένα από τα πρόγραμμα που υλοποίησαν Πολύκεντρο, ΙΠΕΜ και ΚΕΜΕΤΕ. Έχουν καταψηφίσει όλο το περιεχόμενο δράσης κι έχουν καταγγείλει δημόσια το ρόλο τους, ενημερώνοντας τους Δημόσιους Υπάλληλους, τους εκπαιδευτικούς.

Εδώ και χρόνια απαιτούμε το κλείσιμό τους!

Είναι φανερό, ότι μετά και τη σύνδεση που έχουν αυτά τα ερευνητικά κέντρα με την αξιολόγηση, μετά την πιστοποίηση του Πολύκεντρου και του ΙΠΕΜ σαν ερευνητικό κέντρο, προκειμένου να μπορούν να εισπράττουν και κοινοτικά κονδύλια, 
μετά την εμπλοκή των ινστιτούτων ΙΠΕΜ και ΚΕΜΕΤΕ με τα προγράμματα της ETUCE και της Ε.Ε., το ποτήρι ξεχείλισε.

Ως εκ τούτου, ως δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάνουμε δημόσια γνωστή την αποχώρησή μας από το Πολύκεντρο, το ΙΠΕΜ και το ΚΕΜΕΤΕ. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις δραστηριότητές τους, θα ενημερώνουμε τους συναδέλφους και θα παρεμβαίνουμε.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη σήψη και τη σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, που αγκαλιάζει κάθε πλευρά και λειτουργία της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Με την απόφασή μας και την στάση μας αυτή θέλουμε να προβληματίσουμε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο.

Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη να δυναμώσει η αντιπαράθεση με ό, τι σάπιο υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή, ελπίδα και προοπτική στην  πάλη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και στο χώρο του Δημοσίου.

Αθήνα, 3 Οκτώβρη 2014

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα