ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Μια πρώτη τοποθέτηση έγινε στις 9/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας εκτός ημερησίας διάταξης σχετικά με τα 3 ζητήματα που στείλαμε για τα σχολεία μας (vid)

18/03/2020 - 22:40

Δημοτικό Συμβούλιο 09-03-2020

Μια πρώτη τοποθέτηση έγινε στις 9/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας εκτός ημερησίας διάταξης σχετικά με τα 3 ζητήματα που στείλαμε για τα σχολεία μας

(Δείτε βίντεο και κείμενο με τις τοποθετήσεις)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι ως Σύλλογος «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» με το υπ’ αριθμόν 79/6-3-2020 έγγραφό μας (Δείτε ξανά: https://www.sylimvrioti.gr/apofaseis-gs-ds/apofaseis-ds-pros-meli-2/egg-2019-2021/2219--2-1-1-632020 ) ζητήσαμε να συζητηθούν άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας 3 σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τα σχολεία της 2ης  Κοινότητας (Παγκρατίου) και 2 της 1ης Κοινότητας και συγκεκριμένα:

α) στέγαση των 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου ΕΛΕΠΑΠ, β) εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Αθηναίων από την επόμενη χρονιά και γ) κτηριακά προβλήματα των σχολείων.

Ζητήσαμε επίσης να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά και στο Συμβούλιο της 2ης Κοινότητας και να κληθούμε και στα δύο Συμβούλια να ενημερώσουμε περαιτέρω.

Στη συνεδρίαση στις 9/3/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, λίγες μέρες μετά αφού είχε σταλεί το έγγραφό μας, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε τα ζητήματα του Συλλόγου μας προ Ημερήσιας Διάταξης, για να γίνουν γνωστά και ζήτησε να συζητηθούν και ως θέματα εντός Η.Δ.

Παρακάτω παραθέτουμε τα αποσπάσματα που αφορούν τα ζητήματα αυτά και σε βίντεο και σε κείμενο, όπως μας στάλθηκαν από την παράταξη που τα έθεσε και ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ Η.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ!

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Δημ. Συμβουλίου Δήμου Αθήνας στις 9-3-2020

[00:35:24 – 00:42:13]   Τοποθέτηση Νίκου Σοφιανού, επικεφαλήςΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (Λ.Σ.)

[01:21:39 – 01:24:42]   Τοποθέτηση Χάρη Βουρδουμπά, δημοτικού συμβούλου Λ.Σ.

[01:34:02 – 01:00:00]   Απαντήσεις Γ.Χ. Αποστολόπουλου, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Αθηναίων

[01:50:40 – 01:54:50]   Απαντήσεις Καλαμπόκα, Αντιδημάρχου Παιδείας

 https://youtu.be/NEsRZFpbJ9w?t=10372
 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΑΡΗ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

«Έχει στείλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», που έχει συνδικαλιστικά την ευθύνη για τα σχολεία του Παγκρατίου (της 2ης δημοτικής κοινότητας), μια επιστολή που βάζει τρία ζητήματα. Ζητώ να προχωρήσουμε σε συζήτηση και εντός ημερήσιας διάταξης γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Το πρώτο θέμα αφορά τη στέγαση του 1ου 12/θέσιου Ειδικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που σήμερα στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ, μια εταιρεία, έναν ιδιωτικό φορέα, που τα τελευταία χρόνια παίρνει συνεχώς αίθουσες και βοηθητικούς χώρους από αυτά, για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε ηλικίες που τον ενδιαφέρουν. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα στεγάζεται και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Ακούστηκε μια άποψη από μέλος του Δήμου που έχει συζητηθεί για μεταφορά και στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού στον ίδιο χώρο με το 2ο Ειδικό Δημοτικό με την προοπτική να πάρουν κι άλλες αίθουσες από το 4ο Δημοτικό. Είναι μια θέση την οποία καλά κάνει κι απορρίπτει ο Σύλλογος διότι προκαλεί υποβάθμιση και των τριών σχολείων και, όχι απλά δεν αποτελεί λύση αλλά διάλυση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά θέμα το οποίο έχουμε επαναφέρει και σήμερα και σε προηγούμενες συνεδριάσεις σε σχέση με τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια αίθουσα στη 2η δημοτική Κοινότητα. Δε λειτουργεί το 2ο τμήμα στο 7ο Νηπιαγωγείο και στο 13ο Νηπιαγωγείο γίνεται συνδιδασκαλία σε μία αίθουσα. Θέλουμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο που έχετε. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις ακούσαμε ότι το μελετάτε, το επεξεργάζεστε, στέλνετε επιστολές σε διευθυντές για να ζητήσετε αίθουσες, κάποια στιγμή πρέπει να μας πείτε τι θα γίνει γιατί έχουμε φτάσει στα μέσα του Μάρτη.

Ένα τελευταίο θέμα, αναφέρονται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στην κτιριακή υποδομή της 2ης δημοτικής Κοινότητας. Κάποια από αυτά έχουμε αναδείξει σε προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως στο 1ο Δημοτικό, το 103ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό.  

Την επιστολή αυτή την έχουν καταθέσει. Μπορείτε να τα δείτε και να μας δώσετε κάποιες απαντήσεις σε σχέση με το τι σκοπεύετε να κάνετε. Μπορείτε να είσαστε προετοιμασμένος όταν θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με το τι είδους ενέργειες προγραμματίζει να κάνει η δημοτική Αρχή για αυτά τα προβλήματα. »

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ.

«Για τα ειδικά σχολεία που στεγάζονται στο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ στην περιοχή του Παγκρατίου. Είμαι γιατρός και είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα συγκεκριμένα παιδιά θα πρέπει να έχουν μια ιδιαίτερη και απολύτως σωστή προσέγγιση. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που δεν βρίσκονται στον πιο κατάλληλο χώρο αυτή τη στιγμή, αλλά είναι και οι οικογένειες που επίσης βασανίζονται.

Είμαι εγώ αυτός που επισκέφτηκα το χώρο μόλις είδα τα έγγραφα από τα συγκεκριμένα σχολεία και το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Σε συνεργασία πάντα και με την ΕΛΕΠΑΠ προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια άμεση λύση, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που χειριζόμαστε αυτό το ζήτημα, ειδικά γι΄ αυτά τα παιδιά.

Υπάρχει ένα πρόβλημα σε ότι αφορά τους χώρους στους οποίους βρίσκονται, δεν είναι οι πιο κατάλληλοι. Είμαι σε συνεννόηση και με το Δήμαρχο και με τον αντιδήμαρχο κο Αποστολόπουλο, ώστε σε πρώτη φάση, το συντομότερο δυνατό, να αναβαθμίσουμε τους χώρους αυτούς και τις υποδομές τους.

Για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές για το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχω όλη την καλή διάθεση να κάνουμε μια μεγαλύτερη κουβέντα κάποια στιγμή στο δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν σηκώνω τα χέρια ψηλά. Είμαστε νέα διοίκηση, παρόλα αυτά το κράτος έχει συνέχεια, ο Δήμος έχει συνέχεια. Όμως, όταν αναλάβαμε η αλήθεια είναι ότι από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έχει γίνει τίποτα. Έφτασε στα αυτιά μου ότι πίστευαν ότι ο Νόμος ποτέ δε θα εφαρμοστεί κλπ. Όλα είχαν παγώσει. Παρόλα αυτά είναι Νόμος του κράτους θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Από την πρώτη στιγμή που έχουμε αναλάβει, και εγώ και ο Δήμαρχος κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση ώστε να υλοποιήσουμε το μέτρο αυτό.

Ζητάμε την αμέριστη συμπαράσταση και του Υπουργείου Παιδείας γιατί προΐσταται αυτής της διαδικασίας. Είναι Νόμος του Κράτους. Συναντηθήκαμε και με την υφυπουργό κα Ζαχαράκη, με την κα Γκίκα πάνω από 3 φορές προσωπικά. Αυτό που ζητήσαμε σε πρώτη φάση.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάποιο πλάνο να βάλουμε προκάτ σε σχολεία. Να θυμίσω ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η προηγούμενη διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι δε θέλει προκάτ γι΄ αυτό το πρόγραμμα.

Δεν θέλουμε να πάρουμε τους υπάρχοντες χώρους που έχουν διατεθεί για άλλη χρήση. Σαφές και ξεκάθαρο. Ρωτήσαμε τους διευθυντές των σχολείων αν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Όταν από τους διευθυντές μου απάντησαν μόνο 13 και αυτοί αρνητικά, συναντηθήκαμε με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μας πει ο ίδιος (να κάνει τη δουλειά του) πόσοι χώροι υπάρχουν στα σχολεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εφαρμογή του προγράμματος. Του δώσαμε ένα πολύ σύντομο περιθώριο 12 ημερών να μας απαντήσει. Σέ συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από έρευνα που έκανε μας είπε ότι  υπάρχουν 23 αίθουσες.

Έχουμε ένα δεδομένο, ότι αναζητούμε ακόμα περίπου 100 αίθουσες. Ναι μεν ο Νόμος μπορεί να περιγράφει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα και εύκολα κριτήρια για την επιλογή των αιθουσών, είναι ένας τεράστιος αριθμός σε σχέση με άλλους Δήμους.

Σε συνεννόηση με το Γενικό Γραμματέα και το Δήμαρχο κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ώστε να βρούμε τα κτίρια αυτά να τα μισθώσουμε και να συνεχίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα.»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με βάση την παραπάνω πρώτη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων, εκείνο που εισπράττουμε είναι «συμπάθεια και κατανόηση». Εμείς όμως δε θέλουμε και πάλι συμπάθεια, θέλουμε να προωθηθούν και να λυθούν τα προβλήματα των σχολείων μας στον Δήμο Αθήνας, όπως τα έχουμε διατυπώσει στο έγγραφό μας. Επιμένουμε να συζητηθούν άμεσα και ως κανονικά θέματα της Η.Δ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθήνας, όπου να παραβρεθούμε να ενημερώσουμε και να απαιτήσουμε τη λύση τους!

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                                      Ο Γ. Γραμματέας

Δριμάλα Θεοδώρα                                           Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα