ΣΕΠΕ "Ιμβριώτη": Ζητάμε να συζητηθούν άμεσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων της Αθήνας που είναι στην ευθύνη του Συλλόγου μας!

06/03/2020 - 15:22

Προς το Συμβούλιο 2ης Κοινότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων:

Ζητάμε να συζητηθούν άμεσα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της 2ης Κοινότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων της Αθήνας (Παγκρατίου…), που είναι στην ευθύνη του Συλλόγου μας!

Κ. Δήμαρχε του Δήμου Αθηναίων,

Κ. Αντιδήμαρχε Παιδείας,

Κυρίες & Κύριοι Σύμβουλοι της 2ης Κοινότητας Δήμου Αθηναίων,

Κυρίες & Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ζητάει να θέσετε τα παρακάτω ζητήματα προς συζήτηση σε συνεδρίαση τόσο του Συμβουλίου της 2ης Κοινότητας όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και να πάρουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας. Στις συνεδριάσεις θέλουμε να κληθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ώστε και να σας ενημερώσουμε περαιτέρω αλλά και να παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των Δημοτικών Παρατάξεων. Και κυρίως ζητάμε: 1) να στεγαστούν τα 1ο 12θέσιο Ειδικό Δημοτικό και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο (που σήμερα στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ) σε δημόσιο σύγχρονο κτήριο, 2) να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία από την επόμενη χρονιά με τις αναγκαίες υποδομές και 3) να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε σημαντικά έργα στην κτηριακή υποδομή των σχολείων μας!

Συγκεκριμένα θέλουμε να τοποθετηθείτε για το τι μέτρα θα πάρετε:

  1. Για τη στέγαση των 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ. Δηλαδή, τα σχολεία αυτά το 2020 στην ουσία στεγάζονται-«φιλοξενούνται» σε μια εταιρεία, έναν ιδιωτικό φορέα, που τα τελευταία χρόνια αφαιρεί συνεχώς αίθουσες και βοηθητικούς χώρους από αυτά, για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε ηλικίες και τομείς που τη συμφέρουν! Έτσι, τα ειδικά αυτά σχολεία έχουν πλέον εγκλωβιστεί και λειτουργούν ασφυκτικά σε έναν διάδρομο, που έχει κριθεί ακατάλληλος από αρμόδιους φορείς και που σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας ή σεισμού δε θα προλάβουν να βγουν από κει μέσα τόσα παιδιά με καροτσάκια και τόσοι εκπαιδευτικοί, ειδικοί εκπαιδευτικοί και ειδικοί βοηθοί.

Ο Σύλλογός μας έχει κατ’ επανάληψη καλέσει εδώ και χρόνια τον Δήμο Αθηναίων και το Υπ. Παιδείας να πάρουν μέτρα για τη στέγαση των σχολείων σε δημόσιο κτήριο ή το πέρασμα όλου του συγκροτήματος της ΕΛΕΠΑΠ στο Υπ. Παιδείας με τις ανάλογες προσαρμογές.

Ενημερώνουμε-θυμίζουμε ότι στο κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ στεγάζονταν ως το 2010 και τα 2ο Ειδικό Δημοτικό και 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που τότε μεταφέρθηκαν σε διπλανό δημόσιο κτήριο του ίδιου συγκροτήματος, που εκκενώθηκε από Γυμνάσιο στα πλαίσια των 2000 περίπου συμπτύξεων-συγχωνεύσεων που έγιναν τότε. Και τα σχολεία αυτά, 2ο Ειδικό Δημοτικό και 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, έχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, τους λείπουν αίθουσες κλπ.

Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα στεγάζεται και το 4ο Δημοτικό Αθηνών, που είναι γενικής αγωγής. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την άποψη που ακούστηκε, όταν εκπρόσωπος του Δήμου επισκέφτηκε το συγκρότημα, για μεταφορά και στέγαση του 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού στον ίδιο χώρο με το 2ο Ειδικό Δημοτικό με τη λογική να πάρουν κι άλλες αίθουσες από το 4ο Δημοτικό! Αυτό σημαίνει υποβάθμιση και των τριών σχολείων και δεν αποτελεί λύση αλλά διάλυση! Απαιτούμε κτηριακή αναβάθμιση όχι υποβάθμιση των σχολείων, γι’ αυτό και απαιτούμε να κατασκευάσετε σύγχρονο κτήριο να στεγάσετε τα 1ο 12θέσιο Ειδ. Δημοτικό και το 1ο Ειδ. Νηπιαγωγείο και να κάνετε παρεμβάσεις, ώστε να αναβαθμιστούν και τα υπόλοιπα σχολεία!

  1. Να μας πείτε τι μέτρα θα πάρετε για να εφαρμόσετε ουσιαστικά και με τις αναγκαίες κτηριακές υποδομές τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία από την ερχόμενη χρονιά στον Δήμο Αθηναίων και φυσικά και στην περιοχή του Παγκρατίου. Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχετε κατασκευάσει ούτε μία αίθουσα! Ήδη δε λειτουργεί το 2ο τμήμα στο 7ο Νηπιαγωγείο και στο 13ο Νηπιαγωγείο γίνεται συνδιδασκαλία σε μία αίθουσα!

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι, πέρα από τη βασική ευθύνη που φέρουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, που καθιέρωσε τη Δίχρονη χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, υποδομές και διορισμούς, και ΝΔ, που τη συνεχίζει με τους ίδιους όρους υποβάθμισης, ευθύνες φέρετε και σεις ως Δημοτικές Αρχές του Δήμου Αθηναίων, προηγούμενη και σημερινή, που δεν κάνατε τίποτα, ώστε και να διεκδικήσετε και να προχωρήσετε σε κατασκευή νέων Νηπιαγωγείων. Είναι ανάγκη τώρα να πάρετε μέτρα, ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και στον Δήμο Αθηναίων και στο Παγκράτι, που είναι περιοχή ευθύνης μας, με τις αναγκαίες υποδομές.

Σας ενημερώνουμε ότι συγκεκριμένα στον Σύλλογό μας ανήκουν τα Νηπιαγωγεία: 6ο-69ο, 7ο, 8ο-67ο, 10ο-11ο, 103ο, 1ο Ειδικό ΕΛΕΠΑΠ, 2ο Ειδικό, που ανήκουν στη 2η Κοινότητα (Παγκράτι) καθώς και το 13ο Νηπιαγωγείο, που ανήκει στην 1η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Στα Νηπιαγωγεία της 2ης Κοινότητας φοιτούν φέτος 133 νήπια και 42 προνήπια σε 13 αίθουσες, άρα 91 προνήπια είναι εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Ιδιαίτερα το 7ο Νηπιαγωγείο χρειάζεται δικό του κτήριο γιατί λειτουργεί μέσα στο 3ο Δημοτικό σε μία αίθουσα και από 2θέσιο ήδη λειτουργεί μονοθέσιο! Υπολογίζουμε ότι για να εφαρμοστεί η Δίχρονη στα Νηπιαγωγεία της 2ης Κοινότητας χρειάζονται άλλες 5 τουλάχιστον αίθουσες Γενικής Αγωγής και 5 τουλάχιστον Ειδικής και φυσικά οι ανάλογοι βοηθητικοί χώροι. Στο 13ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, που ανήκει στην 1η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, φοιτούν 27 νήπια σε μια αίθουσα όπου γίνεται συνδιδασκαλία (!) και για να φοιτήσουν και τα αντίστοιχα προνήπια και να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία κανονικά σε ξεχωριστές αίθουσες χρειάζονται 2 ακόμα αίθουσες και οι αντίστοιχοι βοηθητικοί χώροι. Στην ουσία χρειάζεται νέο κτήριο για στέγαση του 13ου  Νηπιαγωγείου. Άρα συνολικά χρειάζονται τουλάχιστον 7 αίθουσες γενικής αγωγής και τουλάχιστον 5 αίθουσες ειδικής αγωγής για να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική στα Νηπ/γεία του Συλλόγου μας σε 1η και 2η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων!

Περιμένουμε την τοποθέτησή σας για την ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής με τις αναγκαίες κτηριακές υποδομές από την επόμενη χρονιά!

  1. Πείτε μας τι θα κάνετε για τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Παγκρατίου! Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 2ης Κοινότητας παρουσιάστηκαν από τη Δημοτική Παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση με φωτογραφίες και αναλυτικά έγγραφα τα προβλήματα μερικών εκ των σχολείων μας (1ου Δημοτικού και 103ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, 2ου Δημοτικού και 8ου-67ου Νηπιαγωγείων Αθηνών, 4ου Δημοτικού Αθηνών). Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα σχολεία μας: 3ο Δημοτικό Αθηνών και 7ο Νηπιαγωγείο, 13ο Δημοτικό Αθηνών και 10ο-11ο Νηπιαγωγεία Αθηνών, 6ο-69ο Νηπιαγωγεία Αθηνών και φυσικά τα 1ο, 2ο Ειδικά Δημοτικά και 1ο, 2ο Ειδικά Νηπιαγωγεία που στεγάζονται μέσα και δίπλα από την ΕΛΕΠΑΠ και ήδη προαναφέραμε, καθώς και τα 9ο Δημοτικό και 13ο Νηπ/γείο Αθηνών, που ανήκουν στην 1η Κοινότητα. Ζητάμε να προχωρήσουν τα έργα συντήρησης των σχολείων μας, με βάση τα αιτήματά τους.

Παραμένει η υποχρηματοδότηση των σχολείων, για την οποία έγινε παράσταση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. στον κ. Αντιδήμαρχο Παιδείας αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων και ζητήσαμε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων που απαιτούμε και τώρα!

Για το Δ.Σ.

Η  Πρόεδρος                                                             Ο Γ. Γραμματέας

    Δριμάλα Θεοδώρα                                                              Κοπριτέλης Απόστολος

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα