Ψήφισμα φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8η Μάρτη

29/02/2020 - 16:04

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

110 χρόνια από τότε που η  Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.   

Σήμερα την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους.   Ο μεγάλος βαθμός αντικατάστασης της βαριάς σωματικής εργασίας από τις μηχανές, η μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας δίνει τη δυνατότητα εργασίας σ’ όλους και όλες για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για γενική αύξηση των μισθών, των κοινωνικών παροχών, του ελεύθερου χρόνου. Σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες να εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με σταθερό ωράριο εργασίας. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού  με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς συλλόγους, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών.

Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης , των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες και καθιστούν τη μητρότητα πεδίο κερδοφορίας και πανάκριβο εμπόρευμα, όπως και τον ελεύθερο χρόνο.

Σήμερα 8 Μάρτη 2020

Δε συμβιβαζόμαστε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, που χτίζουν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ , πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η “ισότητα” και οι “ίσες ευκαιρίες” αξιοποιούνται για να πιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Δε συμφιλιωνόμαστε:

-Με την ανακύκλωση της ανεργίας, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με το μισό μεροκάματο και το μισό ένσημο.

-Με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες συμβασιούχοι σε δουλεμπορικά,  σε εργολάβους, στην τοπική διοίκηση, αλλά και εργαζόμενες με μπλοκάκι, συμβασιούχοι υγιεινομικοί και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

-Με τις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, με τις δηλώσεις που  ζητάει η εργοδοσία από τις νέες εργαζόμενες ότι δεν θα κάνουν οικογένεια. Η μητρότητα θεωρείται “κόστος” για την εργοδοσία και το κράτος.

- Με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ως συνέχεια του ν. Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μετατρέπει την ασφάλιση σε προσωπική  υπόθεση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ανδρών και γυναικών, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγο.

-  Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με 1ο  θύμα την πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

- Με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία.

- Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που τσακίζει τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των αυτοαπασχολουμένων γυναικών

Θα αντιταχθούμε :

Στην εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών.

Στην μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη “φυλακή” για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, που άφησαν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στα κολαστήρια της Μόριας και τις νέες Αμυγδαλέζες, που έστησαν οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ.

Στην μετανάστευση νέων επιστημονικά ειδικευμένων

Αποκρούουμε :

Τις συντηρητικές απόψεις, το σκοταδισμό  που φτάνει να στοχοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή, δωρεάν άμβλωση. Αλλά και με τον ψευτοπροοδευτισμό που στο όνομα της “αυτοδιάθεσης του σώματος” κρύβει τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια  που συναντά μια γυναίκα στην ατομική επιλογή της. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική – οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη.

Τις αναπαλαιωμένες και όχι σύγχρονες απόψεις που επιδιώκουν οι νέες γυναίκες να βλέπουν ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο για να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές, που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένους και διασπασμένους.

Τις αντιδραστικές απόψεις “για απεργία στο σπίτι” που προβάλλουν ότι καταργούνται οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με την καλύτερη κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα των υποχρεώσεων στο σπίτι και στην οικογένεια. Δηλαδή προβάλουν την ατομική λύση και όχι τη διεκδίκηση δημόσιων και δωρεάν υποδομών και υπηρεσιών για την φροντίδα της οικογένειας, των  ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. 

Δεν εξαντλούμε τη διαμαρτυρία, την αγωνιστικότητά μας μια μέρα το χρόνο.  Καλούμε σε αλλεπάλληλες, πολύμορφες δράσεις. 

Η διέξοδος για όλους εμάς τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις και συμμαχίες κρατών όπως η ΕΕ, που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Ενώνουμε τις φωνές μας και συντονίζουμε τη δράση μας.

Διεκδικούμε: 

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας

Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες

Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτωςτως εργασιακών σχέσεων.

Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ 

Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης ή από τον πατέρα.

Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.

Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες,  εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).

Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσής πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.

Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό

Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωϊνή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό. 

Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,

δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση στις 8 Μάρτη 2020  στην Αθήνα, στο  Σύνταγμα στις 11.00 πμ

 

 • Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) • Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας • Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής
 • Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής • Συνδικάτο Φαρμάκου-Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, Πειραιά και Νήσων • Σωματείο Εργαζομένων στην Boheringer – Ingel
 • Σωματείο εργαζομένων ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ • Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ • Σωματείο Εργαζομένων Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε • Σωματείο Εργαζομένων TASTY FOODS • Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ
 • Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων WIND • Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone, 360 Connect • Σωματείο εργαζομένων στη FIRST DATA • Σωματείο Εργαζομένων στη MELLONΟικονομικές Υπηρεσίες Α.Ε
 • Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου ΖΑΦΟΛΙΑ • Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου ΣΤΑΝΛΕΫ • Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου MARRIOTT ATHENS (πρώην Μετροπολιταν)
 • Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου ROYAL OLYMPIC • Σωματείο Εργαζομένων ξενοδοχείου CROWN PLAZA • Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Νομού Αττικής
 • Ένωση Λογιστών Ελεγκτών περιφέρειας Αττικής • Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων • Σύνδεσμος Υπάλληλων Εμπορικών καταστημάτων& ιδ. Επιχ/σεων Πειραιά • Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων & Εμπορ/ων Δ. Αττικής
 • Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων & Εμπορ/ων Λαυρεωτικής • Συνδικάτο Καθαριστών Καθαριστριών Ν. Αττικής & Περιχώρων • Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων Δημόσιας Ιδιωτικής Εκπαίδευσης & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανεξαρτήτου Αντικειμένου Ν. Πειραιά & Νήσων
 • Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας • Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ Θριάσιου • Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος Ν. Πλουμπίδης
 • Σύλλογος Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου "ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ" • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ“Μ.ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ”
 • Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο ΒΥΡΩΝ» • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Γιώργος Σεφέρης» • Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής • Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής • Επιτροπή Αγώνα Μηχανικών
 • Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων • Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. • Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου • Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Υποδηματοποιών Ελλάδας
 • Συντεχνία Επιπλοποιών & Ξυλουργών Κατ/ρχών Αθηνών & Προαστίων • Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής • Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτ/των Αθηνών-Πειραιώς
 • Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής • Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών-Θερμικών & Κλιματ/κών Εργων Αθηνών • Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Αθηνών και πέριξ Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ
 • Ένωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων-Βαφείων-Σιδηρ/ρίων Αθηνών & Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» • Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων • Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας
 • Σύλλογος αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων Α΄Αθήνας • Σύλλογος Βιβλιοπωλών Αθηνών - Προαστίων • Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών Αθήνας • Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου • Ένωση ΕΒΕ Νέου Ηρακλείου • Ένωση ΕΒΕ Γαλατσίου
 • Ένωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης • Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης • Ένωση ΕΒΕ Χαϊδαρίου • Ένωση ΕΒΕ Καισαριανής • Ένωση ΕΒΕ Αχαρνών • Ένωση ΕΒΕ Καλλιθέας • Ένωση ΕΒΕ ΒύρωναΈνωση ΕΒΕ Ν. Ερυθραίας • Ένωση ΕΒΕ Ν. Ιωνίας
 • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών • Ιστορικό-Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ • Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ • Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ • Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ • Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) • Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΣΕΤΠ (ΠΑΔΑ)
Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα