ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ : Στηρίζει τα νέα μέτρα και υπονομεύει τους αγώνες - Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με αφορμή την Ολομέλεια της ΓΣΕΕ

15/03/2011 - 10:25

«Ανάσα» θεωρεί τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η πλειοψηφία, που απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία

Σε στυλοβάτη της αντεργατικής λαίλαπας που σηματοδοτεί και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ και σε υπονομευτή των αγώνων των εργαζομένων αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Τη στιγμή που μετά τη Σύνοδο, οι εργαζόμενοι μπαίνουν στη δίνη ακόμα μιας αντεργατικής επίθεσης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εκτίμησε ως θετικές τις αποφάσεις και απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 14 Απρίλη.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ισχυρίστηκε ότι: «Ηταν αποφάσεις θετικές για την Ελλάδα», καθώς όπως είπε «δίνουν μια μεγάλη ανάσα, δίνουν πίστωση χρόνου...», για να προσθέσει ότι «είναι κάτι καλό για τη χώρα» και κάνοντας προπαγανδιστική σημαία «τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση» - ό,τι ακριβώς και η κυβέρνηση - επανέλαβε ότι «μας δίνει ανάσες»!

Ομως, επειδή δεν μπορεί να αποκρύψει τα επαχθή μέτρα που έλαβε και αυτή η Σύνοδος, τα απέδωσε στο γαλλογερμανικό άξονα και στη νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΕΕ, από την οποία προφανώς εξαιρεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την οποία μάλιστα θέλοντας να εξάρει το ρόλο της, την αντιπαρέβαλε με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας που «έφαγε το πρώτο χαστούκι»...

Εκθειάζουν την ΕΕ
 

Και ενώ ανέξοδα καταφέρθηκε κατά των «νεοφιλελεύθερων» δήλωσε αμετανόητος θιασώτης της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και υποστήριξε «την Ευρωπαϊκή Ενωση για την οποία αγωνιστήκαμε και εντός της οποίας επιδιώκουμε λύσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε. Και πρότεινε ως θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους την «Ομόσπονδη Ευρωπαϊκή Ενωση» και ζήτησε να «αλλάξει ο θεσμικός ρόλος της ΕΚΤ» και να «εκδώσει ευρωομόλογο». Οι προτάσεις αυτές που αποτελούν ταυτόχρονα και θέσεις της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) (όπως διατυπώθηκαν και στην απόφαση της Εκτελεστικής τους Επιτροπής στις 10 Μάρτη) δεν αλλάζουν στο παραμικρό τον αντεργατικό της χαρακτήρα, είναι παραλλαγή της ίδιας στρατηγικής. Σε αυτή τη στρατηγική, κάτω από την ομπρέλα της ΣΕΣ, θέλει να παγιδεύσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το εργατικό κίνημα της χώρας μας και γι' αυτό προτείνει οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα να γίνονται σε συμπόρευση με την ΣΕΣ. Γι' αυτό ο Γ. Παναγόπουλος επιχείρησε να αντιπαραβάλει τις απεργίες που γίνονται στη χώρα μας και στις οποίες σέρνεται η πλειοψηφία, στον «πανευρωπαϊκό συντονισμό». Γι' αυτό και η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία στις 14 Απρίλη και παρέπεμψε σε τυχόν «έκτακτα γεγονότα» στο μέλλον.

Σ' αυτή τη γραμμή συμπαρατάχθηκε και η ΔΑΚΕ, η οποία για λόγους παραταξιακούς και μόνο διά στόματος του νέου γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη ύψωσε τους τόνους προς την κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι «δεν πρόσεξε» όταν υπέγραφε τους όρους του μνημονίου! Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ζητούσε από τις άλλες δύο παρατάξεις να συνδιαμορφώσουν πρόταση διεξόδου!

Εδωσαν ανάσα στην πλουτοκρατία
 
 

Στον προπαγανδιστικό καταιγισμό της πλειοψηφίας που πλειοδοτεί υπέρ των αποφάσεων της Συνόδου έδωσε απάντηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Ο Κ. Ζιώγας υπενθυμίζοντας τους κομπασμούς του πρωθυπουργού για τα αντεργατικά μέτρα που αποφασίστηκαν σημείωσε: «Μετά απ' όλα αυτά, έρχεστε εδώ σήμερα και μιλάτε για "θετικές αποφάσεις" ότι "δώσαν ανάσα"... Ανάσα έδωσαν στην ντόπια πλουτοκρατία για να περιφρουρήσει τα κέρδη της. Στο λαό και στους εργαζόμενους έχει κοπεί η ανάσα... Τους έχουν κοπεί τα πόδια και δεν μπορεί να βαδίσει μέσα σ' αυτήν την κατάσταση. Με αυτά που λέτε επιβεβαιώνετε ότι είστε επικίνδυνοι για τους εργάτες, δράτε υπονομευτικά απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων...».

Εξίσου υπονομευτικά και παραπλανητικά δρουν και εκείνες οι δυνάμεις που συνδέουν τα προβλήματα και τα αντεργατικά μέτρα με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που μιλάνε για «έλεγχο του χρέους» υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. Τα ελλείμματα, το χρέος τα δημιούργησε η κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι αξιώσεις της πλουτοκρατίας είτε από τη θέση του δανειζόμενου είτε από τη θέση του δανειστή είναι το ίδιο αντεργατικές. Αυτοί παζαρεύουν πώς θα βρεθούν πιο έτοιμοι την επόμενη μέρα της κρίσης. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ' αυτά τα παζάρια. Το ίδιο αποπροσανατολίζουν και αυτοί που λένε ότι το μνημόνιο απέτυχε. Ισα -ισα, στις αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου είναι πέρα για πέρα πετυχημένο. Καταθέτοντας την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Απρίλη, ο Κ. Ζιώγας σημείωσε ότι εμείς με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, παλεύουμε να ισχυροποιηθεί το κίνημα σε αντιμονοπωλιακή βάση, να φρενάρουμε τα μέτρα και τις συνέπειές τους και καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν για μια κοινωνία που οι ίδιοι θα διαφεντεύουν τον πλούτο που παράγουν.

Σε ανακοίνωσή της για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πανηγύρι στήνουν Κυβέρνηση - Μονοπώλια - ΕΕ για την απόφαση της ΓΣΕΕ να στηρίξει ακόμα μια φορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το καράβι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έπλευσε σε νέα αντιλαϊκή ρότα, σε ρόλο προπαγανδιστή των κυβερνητικών θέσεων για το σύμφωνο του ευρώ.

Χειροκρότησε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, σπεύδοντας να τις παρουσιάσει σαν "θετική εξέλιξη" για τους εργαζομένους.

Κάλεσε το λαό να στρατευτεί κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης, της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που επιβάλλει δραματική μείωση μισθών, νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, συρρίκνωση ιατροφαρμακευτικών παροχών, ιδιωτικοποιήσεις, νέα βαριά φορολογία για το λαό, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Μάλιστα, μέσα στη φιλοκυβερνητική της ζάλη η ΠΑΣΚΕ, διά στόματος Παναγόπουλου, πρότεινε περιφερειακές συσκέψεις με στόχο να εμπεδώσουν οι εργαζόμενοι την "ανάσα" που κατά τη ΓΣΕΕ πήραν οι εργαζόμενοι από την επιμήκυνση του χρέους, δηλαδή για το γεγονός ότι ο λαός θα επωμιστεί περισσότερα βάρη για περισσότερα χρόνια.

Είναι φανερό ότι δικαιώνουν τη θέση του ΠΑΜΕ ότι με κάθε μέσο βάζουν τη σφραγίδα τους σε όλο το εύρος της αντιλαϊκής επιδρομής. Αποδεικνύουν ότι είναι επικίνδυνοι για το λαό, υποσκάπτοντας κάθε βήμα ριζοσπαστικοποίησης της λαϊκής συνείδησης.

Οτι η απομόνωση της ΓΣΕΕ από τους εργαζόμενους είναι προϋπόθεση για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, την τρόικα.

Στην ίδια κατεύθυνση στρατεύτηκε και η ΔΑΚΕ, παρά την κούφια αντιμνημονιακή της ρητορική. Υποστήριξε για άλλη μια φορά τη γραμμή της ενότητας στη βάση της ταξικής υποταγής και σε αγαστή συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ συμπορεύτηκαν στην υλοποίηση των αποφάσεων της «Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων», η οποία στο πλαίσιο δράσης που κοινοποίησε επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τη στήριξη που παρέχει στα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Η παράταξη της "Αυτόνομης Παρέμβασης" αφού εξέφρασε την ανησυχία της για την πτώση του κύρους της ΓΣΕΕ, σε κοινή πλεύση με την ΠΑΣΚΕ συγκάλυψε τον στρατηγικό χαρακτήρα του αντιλαϊκού ολέθρου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσιάζοντάς τες ως απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα, αθωώνοντας παράλληλα την ΕΕ ως συνασπισμό διασφάλισης των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Για μια ακόμα φορά επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για το ρόλο της ΓΣΕΕ. Ζήτησε από αυτήν όχι μόνο την κλιμάκωση των αγώνων, αλλά να προσδώσει σε αυτούς πολιτικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα αρκέστηκε στην πρόταση "ενωτικών" συλλαλητηρίων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 14 Απρίλη. Πρόταση που η πλειοψηφία την απέρριψε λέγοντας "θα δούμε εάν και εφόσον παρουσιαστεί σημαντικό γεγονός"...

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να καταδικάσει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην απομόνωση, να τσαλαπατήσει τους σχεδιασμούς του συμφώνου για το ευρώ και όλων των αντεργατικών στόχων της πλουτοκρατίας.

Οργάνωση τώρα στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές.

Να παλέψουμε τώρα για την ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας στη γραμμή της λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα