Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι συλλογική περιουσία, πηγή γνώσης και όχι πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης
Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι συλλογική περιουσία, πηγή γνώσης και όχι πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης …
Ο νόμος του Υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναδιοργάνωση και μετονομασία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ) σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) προωθεί τη χυδαία εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις «αξιοποίησης» των μνημείων και του αρχαίου πολιτιστικού πλούτου και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα μεγάλα κρατικά μουσεία μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αποσπώνται από τον κορμό της δημόσιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδυναμώνεται ο επιστημονικός, διαπαιδαγωγητικός και μορφωτικός τους ρόλος, τίθεται σε κίνδυνο η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωσή τους και ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟ και επιτρέπεται η εξαγωγή συλλογών του ελληνικού δημοσίου για 25+25 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία κοστίζει ακριβά, με εισιτήρια απλησίαστα για τη λαϊκή οικογένεια. Τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα -αλήθεια μήπως περιλαμβάνονται και επισκέψεις των σχολείων;- κοστολογούνται και αποτελούν έσοδα και πόρους για τον νέο οργανισμό. Παράλληλα, απειλείται παραπέρα και το ήδη περιορισμένο καθεστώς της ελεύθερης εισόδου ορισμένες ημέρες το χρόνο. Το πρώτο, μάλιστα, μουσείο που ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ, το μουσείο Ακρόπολης έχει ελεύθερη είσοδο μόνο 4 φορές το χρόνο! Νομιμοποιείται και καθιερώνεται η χρήση των αρχαιολογικών χώρων ως ντεκόρ για εκδηλώσεις κάθε είδους, επιδείξεις μόδας, δεξιώσεις, γαστρονομικές απολαύσεις.
Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με εμπορευματική λογική έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο και τον προορισμό της. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι συλλογική δημιουργία και περιουσία, πολύτιμη πηγή γνώσης του ιστορικού παρελθόντος και της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία έχουν αποστολή να ανεβάζουν το μορφωτικό-πολιτιστικό επίπεδο του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούμε τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της και το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση και μελέτη των αριστουργημάτων του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού μας.
Απαιτούμε:
- Απόσυρση του νόμου για την αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ και την μετατροπή του σε ΟΔΑΠ
- Κατάργηση της εξαγωγής συλλογών του ελληνικού δημοσίου για 25+25 χρόνια
- Να μη μετατραπούν τα δημόσια-κρατικά μουσεία σε ΝΠΔΔ, να μην λειτουργούν με ιδιωτικοικονομικούς όρους,
- Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον πολιτισμό. Εξασφάλιση του απαιτούμενου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με σταθερή και μόνιμη εργασία,
- Δωρεάν πρόσβαση σε σχολεία, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, άνεργους, ΑμεΑ κ.α. στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία
- Αύξηση των ημερών ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία
- Αναβάθμιση της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της αρχαιολογικής επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας.
Το ΔΣ