ΑΣΕ του ΣΕΠΕ Χανιών: Για τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε με τη συνεδρίαση της Τριμρής Επιτροπής

05/04/2018 - 19:00

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟ ΠΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση αυτό τον καιρό πανηγυρίζει για τη «θεσμοθέτηση» της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (ν. 4521/18 άρθρο 33). Η «θεσμοθέτηση» βέβαια προϋποθέτει μαζικές προσλήψεις προσωπικού, χτίσιμο νηπιαγωγείων με τις αναγκαίες υποδομές, ώστε όλα τα προνήπια και νήπια να ενταχτούν στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Αντί αυτών, η κυβέρνηση με μια σειρά μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο υποβαθμίζει τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου (διάλυση ολοήμερου, αύξηση ωραρίου, υποδομές, αύξηση νηπίων για τη σύσταση τμήματος κ.τ.λ.), αλλά στο σχετικό άρθρο του νόμου αναφέρει πως η 2χρονη Υποχρεωτική Π.Α. θα γίνει χωρίς δαπάνη του Δημοσίου! Δηλαδή βρείτε λεφτά ή κόψτε δαπάνες ή υποβαθμιστείτε περισσότερο προκειμένου να προπαγανδίσουμε ότι εφαρμόζουμε  τη 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Τις τελευταίες μέρες συγκαλούνται οι τριμερείς επιτροπές, οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό ρόλο για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή όχι για να υλοποιηθεί η 2χρονη Υποχρεωτική Π.Α. στον εκάστοτε Δήμο. Οι επιτροπές αυτές απαρτίζονται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εδώ είναι η δεύτερη κοροϊδία της κυβέρνησης. Αντί να πάρει όλη την ευθύνη που της αναλογεί για την υλοποίηση της 2χρονης Π.Α., επιχειρεί να ρίξει το μπαλάκι στους Δήμους και τα Σωματεία! Στην ουσία ζητάνε από τα Σωματεία να γίνουν συνένοχοι, αφού καλούνται να συμφωνήσουν στο να περικόψουν δαπάνες, να συμπτύξουν αίθουσες και τμήματα, ώστε να υπάρξει χώρος (ούτε κουβέντα βέβαια για υποδομές που χρειάζονται για την Π.Α.) και, όπου αυτό δεν είναι κατορθωτό, η κυβέρνηση να έχει το άλλοθι «εμείς θέλουμε, οι Δήμοι δεν μπορούν».

Στον νομό μας έχουν συσταθεί 2 τριμερείς επιτροπές, στον δήμο Χανίων και στον δήμο Πλατανιά. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών συνεδρίασε στις 30 Μάρτη με θέμα τη στάση που θα κρατήσει ο Σύλλογος στη συνεδρίαση. Η ΑΣΕ, ο συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ανέδειξε τον ρόλο αυτών των επιτροπών (συμβουλευτικός ρόλος με σκοπό να κάνει συνενόχους στην πολιτική της κυβέρνησης τα σωματεία), τόνισε πως δε γίνεται το σωματείο να πάει πίσω από τις θέσεις του. Προτείναμε λοιπόν ο εκπρόσωπος του σωματείου να καταθέσει το ψήφισμα του Συλλόγου για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της 2χρονης Υποχρεωτικής Π.Α. (παρότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα), με βάση αυτό να γίνει η τοποθέτησή του και αυτό να είναι και το κείμενο που θα ψηφίσει.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις των ΔΗΣΥ και ΕΚΕ παρότι είχαν ψηφίσει το συγκεκριμένο κείμενο, τάχθηκαν υπέρ του να υπογραφεί από το σωματείο, όποια γνωμοδότηση κι αν φέρουν οι άλλοι φορείς (αφού δεν καταφέρουμε να τους πείσουμε να υιοθετήσουν τις θέσεις του σωματείου), αρκεί να αναφέρει τις λέξεις 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή! Ακολουθούν δηλαδή τη γραμμή της κυβέρνησης, 2χρονη Υποχρεωτική Π.Α. στα λόγια ή στην καλύτερη περίπτωση υλοποίηση με τα περισσεύματα  και τις συμπτύξεις στης Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συνάδελφοι-ες στην Προσχολική Αγωγή, σκεφτείτε:

  • Ποιος θέλει να κάνει μάθημα σε κτίρια ερείπια;
  • Ποιος θέλει να στοιβάζονται 20 ή 30 παιδιά σε μια αίθουσα;
  • Ποιος θέλει να αλλάζει κάθε χρόνο νηπιαγωγεία επειδή αυξήθηκε το όριο των μαθητών για τη δημιουργία τμήματος (από 7 σε 14);
  • Ποιος θέλει την ανασφάλεια που καλλιεργούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μόνιμη αναπλήρωση;
  • Ποιος θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη (είτε η ίδια-ος είτε οι γονείς), για να μπορέσει επαρκώς να κάνει τη δουλειά της-του;

Σε αυτή την πραγματικότητα μας καλούν οι εκπρόσωποι τόσο της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) όσο και της ΕΚΕ (η παράταξη συνοδοιπόρος του ΣΥΡΙΖΑ τα 3 τελευταία χρόνια)!

Είναι οι παρατάξεις εκείνες που αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης, να στηρίζουν και να προπαγανδίζουν το κυβερνητικό έργο στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πράγματι λειτουργούν σαν «πέμπτη φάλαγγα» στα σωματεία αποδεικνύοντας το ποιος πραγματικά είναι ο εχθρός εντός των τειχών!

Η ΕΑΚ, στη συνεδρίαση του ΔΣ εισηγήθηκε και ψήφισε τελικά να πάμε με τις θέσεις του Συλλόγου παρά το ότι στέλεχός της, νηπιαγωγός και αιρετός του Συλλόγου στήριζε μέχρι και την τελευταία στιγμή την πρόταση των ΔΗΣΥ και ΕΚΕ, δηλαδή το Σωματείο να υπογράψει τη γνωμοδότηση.  Οι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως πανελλαδικά οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (στην οποία ανήκει η ΕΑΚ), από κοινού με την πλειοψηφία των δυνάμεων που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ), χαιρέτισαν τον νόμο! Έκρυψαν την αλήθεια από τους συναδέλφους. Η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της με τις ευλογίες τους. Δεν είναι τυχαίο πως σε μια σειρά Τριμερείς Επιτροπές οι εκπρόσωποί τους ψηφίζουν μαζί με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης (δηλ. τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης) και τον Δήμαρχο (!) αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο αφερέγγυα δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι και όχι μόνο.

 Ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με απόψεις ή «ερωτήματα» που διατυπώθηκαν πως η 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή θα φέρει δήθεν απολύσεις στους Δήμους. Είναι γνωστό ότι χιλιάδες παιδιά βρίσκονται έξω από κάθε δομή προσχολικής αγωγής. Διεκδικούμε όλα αυτά τα παιδιά να μπουν στους Παιδικούς Σταθμούς και στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο ανάλογα με την ηλικία τους και βεβαίως να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι τόσο στην εκπαίδευση όσο και στους Δήμους.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

 η Προσχολική Αγωγή δεν είναι απλά μια φράση σε μια γνωμοδότηση μιας επιτροπής. Είναι δικαίωμα, παιδαγωγική ανάγκη και δυνατότητα της εποχής! Διεκδικούμε να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει πράξη η 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή σε κατάλληλες κτηριακές υποδομές, με μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, βοηθητικό), με υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών .Ακριβώς επειδή τα παραπάνω δε γίνονται με ευκαιριακά νομοθετήματα και μπαλώματα, δεν μας επιτρέπεται να παίζουμε με το δικαίωμα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας να φοιτούν όλα στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση όλων των δυνάμεων, που στηρίζουν την κυβέρνηση στην παραπέρα υποβάθμιση τόσο της Προσχολικής Αγωγής όσο και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τη συσπείρωση στους Συλλόγους μας και με γραμμή ρήξης, μπορούμε και πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Χανιά, 4/4/2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα